3 artikelen, veel leesplezier

Voorbereidingen AVG bij de ToetsPraktijk

Slot.jpg

Onze klant de ToetsPraktijk is al een eind op weg inzake de voorbereidingen voor de AVG. Hun doel is de hoogste standaard van bescherming van persoonsgegevens in het DNA van hun medewerkers te krijgen. Daarnaast dienen ze zich uiteraard, net als elke organisatie, op technisch en organisatorisch vlak voor te bereiden en moeten ze daarmee aan de wetgeving voldoen. Ida van den Assem, risk en compliance manager bij de ToetsPraktijk, heeft ons ingelicht over de huidige stand van zaken rondom de AVG bij de ToetsPraktijk en welke maatregelen ze hebben genomen om op 25 mei a.s. AVG-proof te zijn. In hun blog ‘Privacy geborgd bij ToetsPraktijk dankzij ISMS’ vertellen ze hoe zij (pro)actief zaken hebben opgepakt. Wij stelden Ida nog een aantal vragen over hun aanpak.

3 Acties die zorgorganisaties moeten nemen voor de AVG

AVG_zorgaanbieders.jpg

Steeds meer zorgaanbieders zijn actief bezig met hun voorbereidingen voor de naderende AVG-wetgeving. Bij veel organisaties leven er vragen over de concrete invulling van deze privacywet. Helaas is de AVG erg algemeen geschreven. Het interpreteren van de wet is daarom niet eenvoudig. Het ontbreken van jurisprudentie draagt daar ook niet aan bij. Als Regas willen wij een kennispartner zijn voor zorgaanbieders. Daarom hebben we een blog geschreven over drie concrete acties die vrijwel iedere zorgorganisatie moet nemen om te voldoen aan de AVG.

Is jouw cliëntvolgsysteem klaar voor de AVG?

avg_zorg.jpg

Inmiddels begint de zorgbranche behoorlijk in opschudding te raken. Steeds meer organisaties worden zich bewust van de naderende AVG-wetgeving. En dat is soms wel even schrikken. Ze komen er dan achter dat de privacywet een behoorlijke impact heeft. Er moet namelijk nogal wat geregeld worden: een verwerkingsregister aanleggen, zorgen dat persoonsgegevens gecorrigeerd en zelfs vernietigd kunnen worden, verwerkersovereenkomsten afsluiten, enzovoort. Dat geldt voor bijvoorbeeld de afdeling HR, maar ook voor zorgmedewerkers die registraties maken. Hoe zit dat eigenlijk bij jouw organisatie? Registreer jij alleen nog cliëntgegevens die nodig zijn? Of registreer je meer dan nodig? Voor de zekerheid. Of voor de gemeente. Is je cliëntvolgsysteem wel klaar voor de AVG?