Het Regas Symposium 2010: een terugblik

10 min read - published on oktober 13, 2010

Op 7 oktober 2010 vond inmiddels voor de vierde keer het Regas Symposium plaats, dit jaar in de sfeervolle Goudse Schouwburg. Het bleek een perfecte plek voor een inspirerende dag vol visie over zorg en welzijn.
Na een kopje koffie en een goudse stroopwafel namen de bezoekers plaats in de zaal. Hier stond Eize Wielinga, KNO-arts, panellid van de AVRO-serie 'Missers' en dagvoorzitter klaar om iedereen welkom te heten. De dag met als thema 'Heb het Lef' kon beginnen!

Een memorabele ochtend
Jos van der Lans (journalist en publicist) startte zijn betoog met een reis door de geschiedenis van het welzijnswerk (1900- heden). Met zijn thema 'ontregelen vraagt om lef' doelde hij uiteindelijk op het nieuwe werken, een beweging welke momenteel gaande is binnnen de sectoren van het welzijnswerk. Samenwerking tussen de verschillende disciplines speelt hierbij een cruciale rol. Door alle wet- en regelgeving zal het een grote uitdaging zijn voor organisaties om in dit ingewikkelde web van bekostigingssysthematieken de juiste weg te vinden. Hoe de toekomst zal verlopen hangt mede samen met de sturing van onze regering en nieuwe initiatieven van organisaties die het lef hebben om de totale hulpverlening anders op te zetten.
Na dit interessante verhaal was het tijd om bij de kern te komen, in dit geval de kern van onszelf. Anatol Kuschpeta, life coach en business trainer, vertelde de aanwezigen hoe de hersenen werken en hoe men de grenzen ervan kan verleggen. Aan de hand van opmerkelijke uitspraken, fraaie filmpjes en toepasselijke muziek heeft hij iedereen overtuigd dat mensen zichzelf moeten blijven ontwikkelen, lef moeten hebben en niet bang hoeven zijn voor aspecten in het leven die we niet kennen. Het was een echte eye-opener en alle bezoekers waren geraakt door zijn betoog.
Om zoveel rake inzichten te laten inwerken was er na deze presentatie tijd voor het bezoeken van een informatiemarkt. De bezoekers kregen de kans om in gesprek te raken met Regas en al haar partners. Er werden ideeën besproken, visitekaartjes uitgewisseld en afspraken ingepland. Één van de partners was zelfs druk met het verzamelen van bezoekersgegevens voor de verloting van een nieuwe iPad. Dit alles maakte ook de markt een groot succes.

De vernieuwde visie op welzijn
Phyllis Döll was de eerste spreker in de middag. Ze deelde haar vernieuwende visie op het werken in de welzijn, vanuit haar referentiekader bij de Opvoedpoli. Deze organisatie ziet de hulpbehoevende als de basis, en de zorg wordt hier volledig op aangepast. Dat kan zijn door deze persoon te ontmoeten op een locatie waar hij of zij zich comfortabel voelt, maar ook doordat er per cliënt gekeken wordt bij welke instantie de juiste subsidies kunnen worden aangevraagd. Deze werkwijze maakt de hulpverlening een stuk laagdrempeliger voor de hulpbehoevende en het werk voor de professional veelzijdiger. Haar verhaal was erg praktisch en stond bol van de voorbeelden die toepasbaar zijn in elk aspect van care en cure.

Dat Phyllis een sterke mening heeft over hoe zorg en welzijn ingericht moet worden bleek ook bij het aansluitende debat. Ze kreeg eenvoudig de zaal op haar hand en diverse malen een applaus. De discussie tussen haar, Hans Abbink (directeur van Almende) en Bart Goossens (stafmedewerker EPD bij de Belgische Broeders van Liefde) gaf de luisteraar een kijkje in de keuken van jeugdzorg, ICT ontwikkelaars en Belgische regelgeving. Nadat vorig jaar het netwerk van de cliënt werd besproken, is er dit jaar gediscussieerd over het netwerk van de medewerker. Wie behoren hier zoal toe? De diverse invalshoeken zorgden voor een interessant gesprek.

Hou van je cliënt!
Directeur welzijnsorganisatie en oprichter/directeur WelzijnNederland.nl Anneke Krakers voegde een marketing perspectief toe aan de dag. De strekking van haar verhaal, 'heb uw klanten lief', benadrukte het belang van aandacht voor onze klanten, ook in zorg en welzijn. "Geef de klant aandacht en denk klant- en vraaggericht; daarin kunnen zorg- en welzijnsinstellingen onderscheidend zijn." Deze boodschap moeten organisaties vervolgens (laten) communiceren. Dit kost lef, maar organisaties kunnen zich hierdoor stevig in de markt zetten. Nu en in de toekomst!
Eize Wielinga sloot de dag af met een samenvatting en gaf de luisteraars mee dat in zorg en welzijn niet alleen vaste regels en stramienen maar toch vooral eigen rituelen en intuïtie erg belangrijk zijn. Hij raadde iedereen aan, op zijn kenmerkende wijze vol humor, het lef te hebben om vanuit zijn of haar hart te werk te gaan.
Het Regas Symposium 2010 stond in het teken van het netwerk van de medewerker en alle bezoekers hebben inzichten meegekregen over het thema om thuis en op het werk nog eens goed over na te denken. De pareltjes die deze dag heeft voortgebracht zullen bij de bezoekers zeker nog enige tijd doorwerken.

Het Regas Symposium lustrum
Volgend jaar viert het Regas Symposium haar lustrum, en er zal groots uitgepakt worden om dit te vieren. Het programma van de dag is nu al in volle ontwikkeling en zeker is dat deze editie weer genoeg stof tot nadenken zal verschaffen. Hou de Regas website in de gaten voor meer informatie.

Quotes over het Regas Symposium 2010:
“Het symposium heeft me uitgedaagd om uit mijn comfortzone te komen. Een rups en een vlinder hebben tenslotte hetzelfde DNA, dus waarom zou je je niet ontplooien?” Kees Kloosterman, Sichting Mooi

“Motiveren en inspireren, dat is wat het Regas symposium elk jaar weer doet!” Walt Bettonvil, Kwadraad

“Het Regas Symposium 2010 gaf inspirerende stof tot nadenken over de wijze van zorgverlenen.” Matthijs Boers, Stoed

“Op het programma stonden enkele van de beste sprekers uit de sector, er was een informatieve markt, tijdens de lunch kon ik ongedwongen netwerken. Een prima symposium en dat allemaal voor niets! Verfrissend en inspirerend.” Marleen Kamminga, communicatie adviseur