Decentralisatie van de zorg: zin of onzin?

5 min read - published on juni 18, 2018

Zorgadministratie en declaratie

De titel van deze blog is in geen geval door middel van één enkele blog te beantwoorden. Laat staan in één alinea. Toch is de decentralisatie van de zorg in 2015 de oorzaak van veel frustratie rondom het zorgadministratieproces. De eisen van gemeenten of zorgverzekeraars veroorzaakten een hoge registratiedruk. Zorginstellingen moesten softwarepakketten, elektronische cliëntendossiers, aanschaffen om efficiënt te kunnen registreren, maar ook om de gevraagde informatie te kunnen leveren aan de gemeente. Dure pakketten die na implementatie lang niet altijd bleken te voldoen.

De zin van de decentralisatie van de zorg

Toch is het niet alleen maar onzin, die decentralisatie en alles wat erbij komt kijken. Doordat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning en begeleiding van hun inwoners, wordt zorg dichtbij de cliënt geregeld. Hierdoor is het mogelijk het aanbod van voorzieningen beter aan te laten sluiten op de vraag. Ook kunnen gemeenten inspelen op overlappende doelgroepen en zo schaalvoordelen behalen. En tenslotte is er meer noodzaak tot een doelmatige uitvoering van de zorg door het toegenomen financiële belang van de gemeenten.

Het resultaat van zorgaanbieders onder druk

Uiteindelijk overheerst echter het gevoel van 'onzin'. Onderzoek uit 2017 door EY laat zien dat de winst van zorgaanbieders in vier jaar tijd meer dan gehalveerd is. Nu is dat in de verschillende sectoren van de zorg wel verschillend, maar de algehele tendens is een slechter financieel resultaat. Een belangrijke oorzaak is het minder inkopen van zorg door gemeenten tegen ook nog eens lagere tarieven. In combinatie met de hoge administratiedruk voor zorgaanbieders, heeft dit geleid tot een gemiddelde winst van nog geen 1 procent voor de zorg in 2016. Dit mag op het eerste gezicht nog niet eens zo negatief lijken, de banken verwachten een beter rendement.

Tijd en geld besparen door het volledige zorgadministratieproces in één softwarepakket

Zorgadministratie medewerkers zullen bovenstaande schets wel herkennen. Zij moeten immers de declaraties aanleveren. In veel organisaties moet dit zelfs handmatig: het declaratiebestand selecteren, referentie opgeven, notificatiemail aanvinken en indienen. Wel blijven opletten, de declaratie moet wel aan de EI-standaard voldoen. Anders keurt VECOZO de declaratie weer af.

Tijdrovend? Niet meer van deze tijd? Bij Regas kunnen we ons goed voorstellen dat het hele handmatige declareren je af en toe de keel uit komt. Of je nou een medewerker zorgadministratie bent, manager of directeur: je vraagt je ongetwijfeld af of dit niet sneller, gemakkelijker en vooral geautomatiseerder kan.

Wij vonden van wel en daarom hebben we een naadloze koppeling met VECOZO in ons ECD gebouwd. Door deze koppeling wordt geregistreerde tijd automatisch onder de juiste financieringsstroom doorgezet naar de juiste partij. Het resultaat is goed gedeclareerde registraties en op tijd uitbetaalde facturen. Bovendien is het handmatig invoeren van de NAW-gegevens van je cliënt verleden tijd. Een overzichtelijk zorgdossier waarin alle inhoudelijke zorggegevens helder worden weergegeven: daar gaan we voor.

Meer weten?

Download onze gratis whitepaper 'sluitend declareren' waarin we je alles vertellen over onze oplossing en de voordelen voor zorgorganisaties. 

Download de Whitepaper

Maarten Blok