De wind in de zeilen bij Jeugdzorg Vlaanderen

4 min read - published on september 18, 2015
zeilen

Na de succesvolle implementaties in 2014 bij de Belgische jeugdzorg organisaties Ter Loke en Sporen, zijn ondertussen verschillende jeugdzorg organisaties mee op de Regas kar gesprongen. Een bijzonder project dat eruit springt zijn de vier Centra Integrale Gezinszorg (CIG). Deze organisaties Ten anker, De Stobbe, De Zeshoek en De Merode hebben gezamenlijk gekozen voor REGAS. Zij staan voor de uitdaging om hun specifieke processen binnen het kader van Jeugdzorg Vlaanderen te integreren met de reguliere jeugdzorgwerking. REGAS ondersteunt bij deze uitdaging. Specifieke keuzes van deze organisaties vertalen we naar inrichting en functionaliteit. 

Een belangrijke wens bij de implementatie van REGAS is dat iedere CIG afzonderlijk de specifieke kenmerken van hun gezinswerking behoudt. Daarnaast willen de vier organisaties, met behoud van hun eigen inrichting en cultuur, de gemene deler in hun processen vertalen naar REGAS. Dit voorkomt het meerdere malen uitvinden van hetzelfde wiel. Met dit uitgangspunt bespreekt men de logboekrapportage, de urendeclaratie en de kwartaalrapporten, de face to face registraties en uiteraard de BINC (beleid in cijfers). Het mooie aan REGAS is dat dankzij bijvoorbeeld de zogenaamde ‘referentie-velden', meerdere specifieke inrichtingen toch één uniform rapport genereren. Registratie vindt plaats op één plek in het dossier en wordt (her)gebruikt in andere formulieren en rapporten in REGAS.

Tijdens de halfjaarlijkse REGAS - Jeugdzorg gebruikersgroep, die in België onlangs voor deze sector werd gehouden, zijn de ideeën voor de verdere samenwerking tussen de vier CIG’s besproken. Onderwerpen als ‘hoe kunnen we, onafhankelijk van onze eigen begeleidingsmethodiek, toch aan de overkoepelende vereisten voldoen in de rapportage naar de jongere en het gezin zelf?’ en ‘hoe gaan we om met het spanningsveld tussen de individuele rapportage bij het kind versus de gezinswerking?’ zijn uitvoerig met elkaar besproken. Op basis van de uitkomsten werken wij, met input van de klant, voorstellen voor de vertaling naar REGAS uit.

Plan een demo

Lonneke Koelemaij