Actieve cliëntparticipatie bij de Broeders van Liefde

5 min read - published on mei 30, 2014

Bij één van onze klanten in België, de Broeders van Liefde, hebben cliënten gedeeltelijk toegang en inzage in hun eigen dossier. Deze cliëntparticipatie gebeurt sinds een aantal jaar succesvol op een afdeling in de plaats Tienen. De afdeling is een therapieafdeling waar jong volwassenen te maken hebben met o.a. verschillende eetstoornisproblematieken. Door de cliënten inlog kunnen bepaalde zaken door de begeleiders sneller afgehandeld worden en wordt de cliënt betrokken bij zijn of haar eigen dossiervorming. Het doel is om de eigen verantwoordelijkheid en participatie te vergroten.

Hoe werkt het?

Voor deze afdeling is in REGAS een map ‘Patiënt’ te vinden waarin de cliënt toegang krijgt tot zijn of haar opdrachten. Deze opdrachten dienen in de groep uitgevoerd te worden. Op deze manier zijn opdrachten voor de cliënt snel terug te vinden en op te pakken. Er is tevens een map ‘Taken’ waarin de cliënt op ieder moment van de dag onder andere zijn of haar gewichtscurve in kan zien. Een ander mooi voorbeeld van cliëntenparticipatie is het schrijven van het dag- of weekverslag in REGAS. In dit verslag kan de cliënt vorderingen en/of problemen zelf aan het dossier toevoegen. Dit werkt veel sneller voor de begeleider en het legt een bepaalde verantwoording bij de cliënt. Het kan bovendien op een therapeutische manier bijdragen aan het inzichtelijk krijgen van de aandachtspunten en de acties voor de cliënt zelf.

Een bijkomstig voordeel van deze cliënten inlog is dat deze informatie óók automatisch getoond kan worden op andere plekken in het dossier. Dit betekent dat waardevolle informatie over de cliënt (en zelf ingevuld door de cliënt) op evaluatieformulieren terug kan komen in de werkmap van de begeleider. In Tienen is men dan ook erg blij met deze mogelijkheid. Deze cliëntparticipatie geeft aan dat het mogelijk is om een relevante en efficiënte informatiestroom te creëren tussen de hulpverleners en de cliënten. Het biedt ook perspectief voor meerdere toepassingen op dit vlak. Bij de Broeders van Liefde heeft men al geïnventariseerd wat de cliënten nog meer zouden willen zien van hun elektronische dossier in REGAS. Een wens is bijvoorbeeld dat de cliënten de resultaten van somatische onderzoeken teruggekoppeld willen zien. Daarnaast hebben ze graag inzage in het medicatieplan en de weergave van het besluit van de wekelijkse teamvergaderingen.

Lees ook: Uitgelicht


 

admin